De prehistorie van het nieuwste Nijmegen
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Samen met de inrichting van Nijmegen-Noord wordt er al sinds 1995 door archeologisch onderzoek steeds meer bekend over het verleden van het nieuwe stadsdeel. Dat geldt ook voor de periode voorafgaand aan de Romeinse tijd, oftewel de prehistorie. Dit is voor veel mensen een onbekende geschiedenis.
Er leefden al heel lang mensen in de regio Nijmegen. In de zandgronden in het oude deel van Nijmegen zijn een imposante groep grafheuvels van ruim 3000 jaar geleden en het graf met resten van een strijdwagen van 2400 jaar oud gevonden. De kleigronden aan de overzijde van de Waal leveren hele andere vondsten op. Dat komt mede doordat botten van mens en dier daar veel beter bewaard zijn gebleven. Daardoor weten we ook dat de eerste bewoners, die nog van jagen en verzamelen leefden, 7500 jaar geleden vis rookten boven hun kampvuren aan een geul waar nu de Ovatonde ligt. Bovendien wordt duidelijk met welke dieren de eerste boeren hier 5700 jaar geleden langs de huidige Griftdijk een bestaan opbouwden.
Een echt unieke blikvanger van Nijmegen-Noord is een offerplaats van 3600 jaar oud met daarbij de vroegste ‘sauna’ (zweethutten en koudwaterbaden) die op het Europese continent bekend is. Niet minder opmerkelijk zijn een kommetje met de vroegste schriftachtige tekens ten noorden van de Alpen (2700 jaar oud) en de Man van Lent, die 2500 jaar geleden met bronzen vlechtringen en een oorringetje werd begraven.
Dr. Peter van den Broeke heeft de laatste decennia voor de gemeente Nijmegen diverse opgravingen in Nijmegen-Noord geleid. Hij vertelt op 10 december in de Mariënburgkapel over de opgravingen en de prehistorie van Nijmegen. We beginnen om 20.00 uur. De lezing duurt ongeveer 45 minuten. Daarna kun je reageren om het verhaal van Peter van den Broeke.