Lezing: De wederopbouw van Nijmegen
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Nijmegen heeft erg geleden in de Tweede Wereldoorlog. Vooral het bombardement van 22 februari 1944 vernielde grote delen van de middeleeuwse stad. Het historische centrum lag grotendeels in puin. Hoe kon Nijmegen herstellen? Op 11 augustus 1944 presenteerde de Stedebouwkundige Dienst een wederopbouwplan voor het verwoeste centrum. Dit plan verloor een maand later zijn geldigheid, toen bij de bevrijding van de stad nog eens grote delen van Nijmegen door beschietingen en brand verloren gingen. Vervolgens kwam de granatentijd er nog overheen toen er ook delen van de stad werden kapotgeschoten. 10% van de gehele Nijmeegse bebouwing was in de oorlog verloren gegaan. 12% van de huizen was zwaar beschadigd en 58% licht beschadigd. De woningnood was enorm.
Direct na de bevrijding van geheel Nederland werd de wederopbouw onder de ministeriële verantwoordelijkheid gebracht van het nieuwe Departement van Waterstaat en Wederopbouw. De wederopbouw bood kansen om van Nijmegen een moderne stad te maken. Tussen 1944 en 1947 kwam het wederopbouwplan tot stand waarbij drie ontwerpers betrokken waren. De hele binnenstad werd opnieuw vorm gegeven. Waar de meeste Nederlands steden een organisch gegroeid centrum hebben, is het centrum van Nijmegen vanaf de tekentafel in een relatief korte periode gebouwd. Verder versmolten de dorpen door de nieuwbouw met de grote stad. Brakkenstein, Hatert en Neerbosch oost maakten uiteindelijk deel uit van het grote geheel. In ijltempo werden tussen 1950 en 1960 10.000 woningen gebouwd.
Wim Bilo van Stichting Nijmegen Wederopbouwstad vertelt op 3 september over de verwoesting en wederopbouw van Nijmegen. Hoe kon de stad worden opgebouwd en hoe ging men te werk? Welke problemen moesten worden overwonnen? De lezing begint om 20.00 uur. Vrienden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kunnen gratis naar deze lezing. Ben je geen vriend? Je betaalt dan 5 euro per persoon. Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.